The main task of development of economy at the present stage is to fully improve the production efficiency and the sustainable occupation of positions of enterprises on the domestic and international markets. To withstand the intense competition and win the trust of customers, the company has to favorably stand out against the enterprises of the same type. It is well known that the consumer is interested in quality and price of products. The higher the quality and lower the price, the better and more profitable for the buyer. These indicators and enclosed in the cost of production. Prime cost is the basis of determination of product prices. Systematic reduction of production costs is one of the basic conditions of increase of efficiency of production. It has a direct impact on the amount of profit, level of profitability.
quality, price, efficiency, profit, profitability, cost.
Выпуск продукции или оказание услуг, предполагает соответствующее ресурсное обеспечение, величина которого оказывает существенное влияние на уровень развития экономики предприятия. Поэтому каждое предприятие или производственное звено должны знать, во что обходиться производство продукции (работ, услуг). Данный фактор особенно важен в условиях рыночных отношений, так как уровень затрат на производство продукции влияет на конкурентоспособность предприятия, его экономику.
Для того чтобы знать, во что обходиться изготовление продукта, предприятие должно производить его стоимостную оценку по вещественному и количественному составу (средства и предметы труда), а также по составу и количеству затрат труда, требуемых для его изготовления.
Себестоимость продукции — это выраженные в денежной форме текущие затраты предприятия на всех стадиях производства и реализации продукции.
Приступая к рассмотрению сложных вопросов формирования себестоимости по производству и реализации продукции (работ, услуг), необходимо рассмотреть основные положения себестоимости. В условиях рыночной экономики себестоимость продукции является важнейшим показателем производственно-хозяйственной деятельности предприятия. Исчисление этого показателя необходимо для оценки выполнения плана по данному показателю и его динамики; определения рентабельности производства и отдельных видов продукции; выявления резервов снижения себестоимости продукции; определения цен на продукцию; обоснования решений о производстве новых видов продукции и снятия с производства устаревших.
1. Garnov A.P. Analysis and diagnostics of enterprise financial and economic activity. Moscow, INFRA-M Publ., 2016. 365 р. (in Russian)
2. Kamanina R.V. Economics of the enterprise (firm): lecture notes. Moscow, Publishing house «Research library» Publ., 2015. 412 р. (in Russian)
3. Kamanina R.V. Theory and practice of risk management in entrepreneurship. VI naydenovsky reading. Innovation processes and a culture of entrepreneurship in the consumer market of goods and services: international scientific-practical conference (Moscow, April 16–18, 2014) the Collection of scientific articles of teachers, postgraduates and students: in 2 parts. Moscow, Publishing house "Research library" Publ., 2014, pp. 26–28. (in Russian)
4. Kamanina R.V. Organization of business: the abstract of lectures. Moscow, publishing house of the Russian economic University. G.V. Plekhanov, 2010. 231 р. (in Russian)
5. Garnova V.Yu. Current status and prospects of development of entrepreneurship in Russia. RISK: Resources, information, supply, competition. 2014, I. 1, pp. 217–223. (in Russian)