RESEARCH ON QUALITY AND GRAIN PRODUCTION EFFICIENCY
Abstract and keywords
Abstract (English):
Grain production has always been and is a strategic branch of the country’s economy. Grain, being the main food for people, presents itself as a necessary element of fodder for the production of livestock products. Therefore, the grain industry is an indicator of the level of development not only of agriculture, but also of the country’s economy as a whole. In addition, grain acts as a technical crop, as a raw material for the production of alcohol, starch and biofuel. Grain production is a source of income for agricultural producers. It is easily possible to realize as it is constantly demanded production. But here it should be noted the need to continuously increase production volumes, both by expanding the sowing areas, and increasing the productivity. So it is necessary to work on improving technology, applying fertilizers, plant protection products against pests and diseases. In order to increase the economic efficiency of grain production for agricultural producers, along with the increase in output, special attention should also be paid to product quality. In many farms, more accurately in most of them, the quality of grain is low, the content of gluten in it is only 14-17%, and therefore it can be used only as feed for livestock, as it does not meet the requirements of food grains. In this regard, as a result, the low price of its sale, which leads to low profitability of agricultural producers. As a result of our research, it is established that 70-75% of grain in the Republic of Tatarstan does not meet the food criteria. Rainy summer of this year formed a record harvest not only for winter crops, but also for all spring crops. At the same time, it is the main factor of poor quality products. However, there are many examples where, in such conditions, they have obtained high-quality grain. A positive example is the activity of “Krasnyy Vostok”, agricultural holding, where the gluten content is 27-28%. This is achieved through the use of promising varieties, for example winter wheat “Moskovskaya 39”, and “Moskovskaya 40”. We studied the territory of the Volga of Zelenodolsky municipal district, where 32.7 thousand hectares is the land use of “Krasnyy Vostok” agricultural holding. Here, the productivity of winter wheat of these varieties was 56 centners per hectare in standings at the elevator. The gluten content was 27-28%. This indicator is only at a level of 14-16% at all neighbors. We have established the factors that led to such high results.

Keywords:
grain, winter wheat, price, gluten, efficiency, export, quality.
Text
Publication text (PDF): Read Download

В стране создана сеть научных учреждений по развитию сельского хозяйства, которые осуществляют исследования по выведению новых сортов, разрабатывают прогрессивные научнообоснованные системы ведения этой отрасли – создают технологии, системы машин, определяют эффективность доз, форм и методов использования удобрений,  помогают сельхозтоваропроизводителям разработать эффективные формы хозяйствования и управления ими.

Государство оказывает определенную помощь сельхозтоваропроизводителям с целью обеспечения продовольственной безопасности страны, хотя этого явно недостаточно. Наряду с положительным,  не все хозяйства разумно и эффективно используют вышеперечисленные возможности, как правило, результаты их деятельности разные. Это касается и растениеводства, и животноводства.

В настоящей работе мы поставили цель провести исследования качества производимого зерна озимой пшеницы, которая является ведущей в условиях Республики Татарстан. Зерновое хозяйство – это ведущая отрасль сельского хозяйства, т.к является основой производства продуктов питания и прочной кормовой  базой для животноводства. Часто, достигая значительных объемов, качество зерна остается на низком уровне. Главным критерием при этом является содержание клейковины, т.е. хлебопекарные качества. Содержание ее у зерна наших сельхозпредприятий составляет лишь14-16 % вместо не менее 19-20%, поэтому наше зерно, как правило, считается фуражным. Однако есть сельхозпредприятия, которые даже в таких неблагоприятных климатических условиях производят зерно с содержанием клейковины 27-28%. Это агрофирмы холдинговой компании «Красный Восток» РТ. Мы проводили исследования их деятельности о том, какие факторы способствовали достижению таких показателей. Наши рекомендации помогут в деле повышения качества производимого зерна.

Условия, объект и материалы исследования. Еще в конце апреля – начале мая мы проигнорировали и высказывали предположение, что в этом году будет рекордный урожай сельскохозяйственных культур, в том числе и зерновых, возможно даже самый большой в истории страны. Сегодня об этом говорят уже все эксперты. А Минсельхоз страны этим в какой-то степени обеспокоен и в последних прогнозах занижает ожидаемый урожай, так как его рост непременно приведет к падению закупочных цен, а значит, и доходов в сельском хозяйстве. Кроме того, реального товарного зерна на рынке также будет больше.

Весной, когда многие «эксперты» говорили о проблемах с предстоящим урожаем, холодном дождливом лете и было ясно, что все складывается более чем хорошо.

References

1. Avkhadiev F.N., Khayrullin A.A. Mezhregionalnaya kholdingovaya kompaniya “Krasnyy Vostok” - 13 let na rynke prodovolstviya. Materialy nauchno-prakticheskoy konferentsii. Ustoychivoe razvitie selskogo khozyaystva v usloviyakh globalnykh riskov”. (Interregional holding company “Krasnyy Vostok” - 13 years in the food market. Proceedings of the scientific and practical conference. Sustainable development of agriculture in the context of global risks). Kazanskiy gosudarstvennyy agrarnyy universitet. Kazan. 2016. P. 324-329.

2. Agropromyshlennyy kompleks Rossii v 2015g. [Agroindustrial complex of Russia in 2015]. M. 2016.

3. Zezin N.N. Influence of cultivation technology on productivity of winter crops. [Vliyanie tekhnologii vozdelyvaniya na urozhaynost ozimykh kultur]. / N.N. Zezin, P.A. Postnikov, F.A. Kolotov // Agroprodovolstvennaya politika. - Agro-food policy. 2012. - №6. - P. 51-53.

4. Mukhametgaliev F.N., Sitdikova L.F. Development of agriculture branches of the Republic of Tatarstan on the basis of forecasting models of food provision of the population. [Razvitie otrasley selskogo khozyaystva Respubliki Tatarstan na osnove prognoznykh modeley prodovolstvennogo obespecheniya naseleniya]. // Zernovoe khozyaystvo Rossii. - Grain economy of Russia. 2014. № 2. P. 68-72.

5. Fayzrakhmanov D.I., Mukhametgaliev F.N. Problems of agricultural organizations adaptation of the Republic of Tatarstan to the WTO conditions. [Problemy adaptatsii selskokhozyaystvennykh organizatsiy Respubliki Tatarstan k usloviyam VTO]. // Zernovoe khozyaystvo Rossii. - Grain economy of Russia. 2014. № 2. P. 64-68.

6. Khayrullin A.N. Zachem pomogat selskomu khozyaystvu, esli vse i tak rabotayut. Elektronnaya gazeta “Biznes Online” Tatarstana ot 26.08.2017. (Why help agriculture, if everyone is working?). Electronic newspaper “Business Online” of Tatarstan of August 26, 2017.

7. Muhametgaliev F.N., Sitdikova L.F. Razvitie otrasley sel'skogo hozyaystva Respubliki Tatarstan na osnove prognoznyh modeley prodovol'stvennogo obespecheniya naseleniya // Zernovoe hozyaystvo Rossii. – 2014. – № 2. – S. 68-72.

8. Sitdikova L.F., Fayzrahmanov D.I., Muhametgaliev F.N. Osobennosti gosudarstvennoy podderzhki agrarnogo sektora ekonomiki Rossii i ee rol' v podderzhke prodovol'stvennoy bezopasnosti strany // Vestnik Kazanskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta. – 2015. – T. 10. – № 2. – S. 49-52.

9. Fayzrahmanov D.I., Muhametgaliev F.N. Problemy adaptacii sel'skohozyaystvennyh organizaciy Respubliki Tatarstan k usloviyam VTO // Zernovoe hozyaystvo Rossii. – 2014. – № 2. – S. 64-68.

10. Hayrullin A.N. Zachem pomogat' sel'skomu hozyaystvu, esli vse  i tak rabotayut. // Elektronnaya gazeta "Biznes Online" Tatarstana ot 26.08.2017.

11. Hayrullin A.N. Nekotorye problemy organizacii buhgalterskogo ucheta v hozyaystvah APK. Professiya buhgaltera – vazhneyshiy instrument effektivnogo upravleniya sel'skohozyaystvennym proizvodstvom. Sbornik nauchnyh trudov po materialam IV Mezhdunarodnoy nauchno-prakticheskoy konferencii, posvyaschennoy pamyati professora V.P. Petrova. – Kazan': Centr innovacionnyh tehnologiy. – 2016. – S. – 167 – 172.

12. Hayrullin A.N., Avhadiev F.N., Hayrullin A.A. Problemy molochno-produktovogo podkompleksa APK i puti ih resheniya // Vestnik Kazanskogo agrarnogo universiteta. – 2017. - №1 (43). – S. 108 -113.

Login or Create
* Forgot password?