На 28 образцах ярового ячменя изучали физические и технологические параметры зерна. Установлена достоверная позитивная корреляция (r = 0, 726) между величиной плотности зерна и показателем его стекловидности. Показана возможность разделения образцов ячменя на две контрастные группы, отличающиеся по стекловидности зерна на основе его измеренной плотности.
ячмень, параметры зерна, стекловидность, твердость, метод оценки
1. Dowell F.E. Differentiating vitreous and nonvitreous durum wheat kernels by using near-infrared spectroscopy // Cereal Chemistry. - 2000. - Vol. 77. - № 2. - P. 155-158.
2. Борисоник З.Б. Ячмень яровой. - М.: Колос, 1974.
3. Рыбалка А.И., Копусь М.М., Донцов Д.П. Современные направления улучшения качества зерна ячменя // Аграр. вестн. Юго-Востока. - 2009. - № 3. - С. 24-27.
4. ГОСТ 10987-76. Зерно. Методы определения стекловидности. - М.: Госстандарт, 1976.
5. www.LUMEX.ru.
6. Relationship between corn vitreousness and ruminal in-situ starch degradability / C.E.S. Correa [et al.] // Journal of Dairy Science. - 2002. - Vol. 85. - P. 3008-3012.
7. Relationships between kernel vitreousness and dry matter degradability for diverse corn germplasm. I. Development of near-infrared reflectance spectroscopy calibrations / D. Ngonyamo-Majee [et al.] // Animal Feed Science and Technology. - 2008. - Vol. 142. - P. 247-258.
8. Dowell F.E., Baenziger P.S., Maghirang E.B. Automated single kernel sorting for enhancing grain quality in breeding lines // ASABE Annual International Meeting, Book of Technical Papers. - 2007. - P. 7-14.
9. Variation in Kernel Hardness and Associated Traits in U.S. Barley Breeding Lines / S. Nair [et al.] // Cereal Chemistry. - 2010. - Vol. 87. - № 5. - P. 461-466.
10. Lazaridou A., Chornick T., Biliaderis C.G. Composition and molecular structure of polysaccharides released from barley endosperm cell walls by sequential extraction with water, malt enzymes, and alkali // Journal of Cereal Science. - 2008. - Vol. 48. - P. 304-318.
11. Walker C.K., Panozzo J.F. Development of a small scale method to determine volume and density of individual barley kernels, and the relationship between grain density and endosperm hardness // Journal of Cereal Science. - 2011. - Vol. 54. - № 3. - P. 311-316.
12. Bergquist R.R., Thompson D.L. Corn grain density characterized by two specific gravity techniques // Crop Science. - 1992. - Vol. 32. - P. 1287-1290.
13. Philippeau C., Le Deschault de Monredon F., Michalet-Doreau B. Relationship between ruminal starch degradation and the physical characteristics of corn grain // Journal of Animal Science. - 1999. - Vol. 77. - P. 238-243.